Arrangement

Skjebnetid for Europa: Parlamentsvalg i EU – hvor skarp blir svingen til høyre?

Er høyrepopulisme noe vi bør frykte, eller handler endring i maktbalanse om politisk kamp som viser demokratiet i praksis?

Er høyrepopulisme noe vi bør frykte, eller handler endring i maktbalanse om politisk kamp som viser demokratiet i praksis?

I juni skal EUs innbyggere velge sine representanter til Europaparlamentet.

Høyrepopulistiske politikere og partier jobber med å komme til makten, både i europeiske land og på EU-nivå. Det nye er at de fremfor å trekke seg ut av EU-samarbeidet, heller vil bruke EU-systemet til sin fordel.

Ytre høyre ligger foreløpig an til å gjøre et godt valg. Sammen med den tradisjonelle høyresiden ligger de an til å få flertall, noe som kan bidra til et mindre liberalt Europa, og radikalt ny retning på en rekke områder som klima, utenriks, økonomi, innvandring og likestilling.

Er høyrepopulisme noe vi bør frykte, eller handler en endring i maktbalanse om politisk kamp som viser demokratiet i praksis? Vil høyrepopulismen åpne døren for autoritære krefter og bidra til et mindre demokratisk Europa? Hvor bekymret bør vi å være for dem som ikke ønsker å følge demokratiske spilleregler?

Hvilken rolle spiller EU- parlamentet i å forme Europas videre utvikling, og vil parlamentets sammensetning avspeile hovedstrømningen i Europa i dag?

torsdag 30. mai
19:00-20:30
Domus Bibliotheca