Engasjement og entusiasme for norsk livsvitenskap

Hele 500 deltakere fra alle deler av verdikjeden samlet seg 13. og 14. februar da Universitetet i Oslo inviterte til konferansen Norway Life Science 2023. Her er noen av høydepunktene.

Norges ledende konferanse for livsvitenskap, Norway Life Science 2023, ble i år for første gang avholdt som en Oslo Science City Arena-konferanse. Dette er et konsept som bringer sammen kunnskapsinstitusjoner, studenter, oppstartmiljøer, myndigheter og næringsliv. Et viktig mål med årets konferanser var å legge grunnlaget for å utvikle en sterk helsenæring i Norge.

– Den store interessen for årets arrangement, og engasjementet blant deltakerne, viser tydelig mulighetene som finnes innen livsvitenskap og helse i Norge, sier administrerende direktør i Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye.

God møteplass for livsvitenskap
Årets konferanse inneholdt foredrag, paneldiskusjoner, faglige presentasjoner og nettverksaktiviteter. Forskere, oppstartselskaper, næringsliv og investorer fikk muligheten til å møtes til matchmaking, mens åtte lovende oppstartselskaper fikk pitche selskapsideen sin for industrirepresentanter. I tillegg ble det gjennomført nettverksmøter hvor studenter og unge talenter møtte representanter fra forskningsinstitusjoner og næringsliv.

– En vellykket satsing på livsvitenskap krever at vi styrker samspillet mellom alle leddene i næringskjeden, fra utdanning, forskning og oppstartsbedrifter til næringsliv, investorer og myndigheter. Tilbakemeldingen fra deltakerne er konferansen bidro til å sette en tydelig retning, og var en effektiv og god møteplass for alle dem som vil bidra for at vi skal lykkes, sier Wergeland Sørbye.

Selv fremhever hun spennet i programmet som inspirerende:

– Her kunne jeg det ene øyeblikket få høre ledende aktører fra ulike sektorer utveksle tanker og visjoner for den norske helsenæringen, og deretter gå og lytte på den herlige summingen fra neste generasjons talenter som har nettverksmøter med forskere og bedrifter. Begge deler var lyden av en lys fremtid for norsk livsvitenskap, smiler hun.

Bredt samarbeid på tvers av sektorer
Universitetet i Oslo var hovedarrangør for årets konferanse, sammen med partnerne SINTEF, The Life Science Cluster, Oslo universitetssykehus, LMI, Oslo Cancer Cluster og Oslo kommune. UiO-rektor Svein Stølen, som også er styreleder i Oslo Science City, er glad for at de fikk samlet en så sterk og variert gruppe av partnere.

– Den nysgjerrighetsdrevne grunnforskningen legger fundamentet for en satsing på livsvitenskap og helsenæring. For oss på universitetet er det viktig at enda flere av forskningsgjennombruddene blir videreutviklet til produkter og tjenester som kan skape langsiktige verdier og bidra til å løse store samfunnsutfordringer. Da trenger vi et bredt samarbeid på tvers av sektorer, understreker Stølen.

Nytt av året er at konferansen også hadde en gruppe utvalgte industripartnere: AstraZeneca, Boston Consulting Group, Bayer, Microsoft og Novo Nordisk.

– Deltakelsen fra disse industripartnerne ga viktige innspill og perspektiver på hvordan vi kan jobbe for å bygge en sterk og internasjonalt konkurransedyktig helsenæring i Norge, sier Christine Wergeland Sørbye.

Veikart for livsvitenskap
En av de viktigste nyhetene fra konferansen var at næringsminister Jan Christian Vestre varslet fra scenen at regjeringen vil utarbeide et veikart for livsvitenskap.

– Nå må vi alle følge opp og bidra til å fylle dette veikartet med konkret innhold, sier Wergeland Sørbye.

I forbindelse med konferansen har Boston Consulting Group utarbeidet rapporten Building Norway’s Life Science Industry, som kartlegger mulighetene for å bygge en sterk helsenæring i Norge. Selskapet anslår at en sterk og koordinert satsing kan gjøre det mulig å tredoble eksportinntektene fra denne næringen i løpet av en tiårsperiode.

Noen av mulighetene og utfordringene ved dette arbeidet ble presentert på scenen av Helge Lund, som er styreleder for det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk. Basert på erfaringene fra Novo og lærdommene fra utviklingen av en verdensledende oljeindustri i Norge, fremhevet Lund fire avgjørende faktorer for suksess i satsingen på en norske helsenæring:

  • Felles visjon og mål
  • En tydelig plan som er forankret hos myndighetene
  • Bedre finansiering, særlig fra private investorer
  • Samarbeid på tvers av sektorer, fagfelt og landegrenser


– Vi har fått bekreftet at det finnes gode muligheter for å bygge en sterk helsenæring i Norge, og denne konferansen har vist at det er mange som vil være med og bidra. Neste steg består av godt samarbeid for å gjøre visjonen til virkelighet, sier Christine Wergeland Sørbye.