Fra øverst til venstre: Cathrine Thomassen, General Manager i GE Healthcare; Eirik Quamme Bergan, Country Medical Director i GSK; Guro Bjøntegaard, Country Director i AstraZeneca; Erik Helstad, Managing Director i Bayer; Martin Haswell, General Manager i Roche Pharma Norway; Malin Karlsson, General Manager i Thermo Fisher Scientific; Tor Egil Frostelid, Direktør for samfunns- og myndighetskontakt; Veronika Barrabes, Country Manager i Novartis Norway.

Et kraftsenter for livsvitenskap i Norge

Universitetet i Oslo og Oslo Science City samlet et sterkt team med strategiske partnere, samarbeidsorganisasjoner og myndigheter da Norway Life Science 2025 gikk av stabelen i februar. Et tett og godt samspill med industrien er en helt nødvendig forutsetning for å utvikle helsenæringen i Norge.

Publisert: 6. mai 2025

Oslo Science City etablerte høsten 2024 et strategisk partnerprogram for å forsterke et slikt nødvendig samspill mellom sentrale aktører i offentlig og privat sektor, med relevante aktiviteter knyttet til de faglige gravitasjonsfeltene i Oslo Science City. Hensikten med partnerprogrammet er å tilrettelegge for aktivt samspill mellom ledende forskningsmiljøer, studenter, næringsliv og offentlig sektor. Bredere nettverk og aktivt samspill er avgjørende for ambisjonen om å bli et internasjonalt ledende innovasjonsdistrikt som bidrar til økt bærekraftig verdiskaping, innovasjon og nye arbeidsplasser.

Åtte globale, toneangivende selskaper – Novartis, GE HealthCare, GSK, Novo Nordisk, Thermo Fisher Scientific, AstraZeneca, Bayer og Roche – har gått sammen med Oslo Science City og Livsvitenskapskonferansen for å samarbeide om å løfte konferansen til nye høyder.

Som strategiske partnere bidro de aktivt til diskusjonene om hvordan Norge kan styrke sin posisjon innen livsvitenskap og bygge en konkurransedyktig og robust helseindustri og øke helseeksport i tråd med regjeringens målsettinger.

Nye allianser for en ny tid

Christine Wergeland Sørbye, direktør i Oslo Science City, understreker betydningen av partnerskapet:

– Ambisjonen til Norway Life Science er å være mer enn en konferanse – det handler om å styrke innovasjon og konkurransekraft, og om å skape sterkere koblinger mellom forskning, industri og offentlig sektor. Andre land satser massivt på livsvitenskap, og vi kan ikke tillate oss å bli sittende på sidelinjen. Norge har alle forutsetninger for å investere i forskning og innovasjon og bygge en robust helseindustri. Hver av de strategiske partnerne bringer med seg erfaring og ressurser som kan bidra til å løfte norsk livsvitenskapsnæring, fastslår hun.

Bente Mikkelsen, tidligere direktør i WHO og Helse Sør-Øst og spesialrådgiver for Oslo Science City, stemmer i:

– Det er utrolig inspirerende å se hvordan partnerprogrammet i Oslo Science City realiserer formålet om å tilrettelegge for aktivt samspill mellom ledende forskningsmiljøer, studenter, næringslivsaktører og offentlig sektor.

Bente Mikkelsen, spesialrådgiver for Oslo Science City mener partnerprogrammet blir en hjørnestein i hva innovasjonsdistriktet ønsker å oppnå.

Industri møter innsikt: Livsvitenskap i praksis

Partnerne trekker frem ulike motivasjoner for å bidra – men alle peker på én ting: Økt samarbeid er nøkkelen. Sammen ønsker de å bidra til utviklingen av en kunnskapsbasert, bærekraftig og innovasjonsdrevet næring.

For Novo Nordisk er ambisjonen tydelig:

– Vi ønsker å bidra til å utvikle norsk helsenæring, men for å få det til trenger vi en nasjonal livsvitenskapsstrategi. Danmark oppdaterte sin strategi i fjor, og jeg håper norske politikere vil la seg inspirere av hva de har fått til der, sier Tor Egil Frostelid fra Novo Nordisk.

For Novartis handler samarbeidet om å skape en mer bærekraftig helsetjeneste:

– Som et av Norges største legemiddelselskap er samarbeid rundt økosystemet essensielt. Vi ønsker mer forutsigbare finansieringssystemer og innovative løsninger som sikrer at nyskapende medisiner når pasientene raskere, sier Veronica Barrabes fra Novartis.

Roche ser partnerskapet som en mulighet til å akselerere bruken av helsedata:

– Vi mener offentlig-private partnerskap er nøkkelen til å løse komplekse utfordringer og skape bedre helseutfall. Årets konferanse viste at Norge har unike muligheter med sine helsedata, men vi må sette oss ned og tegne løsningene sammen, sier Martin Haswell fra Roche.

For AstraZeneca er konferansen en plattform for å bygge relasjoner og samarbeidsprosjekter:

– Her treffer vi alle som er viktige for helseøkosystemet i Norge. Når vi kommer sammen, oppstår nye ideer og innovasjon, sier Guro Bjøntegaard fra AstraZeneca.

GE HealthCare deltok for andre gang på konferansen og ser en tydelig eskalering i engasjementet:

– Vi kan bidra med å vise fram verdiskapningen som denne bransjen genererer. Samtidig kan vi belyse synergieffekter, styrker og også "gap" som må tettes for at satsningen skal lykkes, sier Cathrine Thomassen fra GE Healthcare.

Bayer deltok som strategisk partner med et blikk utover enkeltarrangementet, og ønsker å bidra inn i utviklingen av næringen i et bredere perspektiv.

– Vi er en av de få internasjonale aktørene som både forsker, utvikler og produserer i Norge. Det gir oss et særskilt utgangspunkt for å ta del i debatten om hvordan næringen skal utvikles – både som et industriløft for Norge og for å styrke vår egen posisjon i livsvitenskap, sier Erik Helstad fra Bayer.

– For oss handler det om å være en aktiv partner i noe som er viktig langt utover egen virksomhet.

Thermo Fisher Scientific løfter frem partnerskapet som en strategisk satsing for å bidra til både norsk og nordisk utvikling:

– For oss handler det om å tiltrekke talenter, bygge partnerskap med forskningsmiljøer og startups, og bidra til at Norden utvikler seg til å bli neste “Bay Area” innen livsvitenskap, sier Malin Karlsson.

– Vi har kapasitet til å samarbeide både med myndigheter og små selskaper, og Thermo Fisher i Norge kan fungere som brobygger når mulighetene ligger til rette.

Hva må til før 2026?

Før neste konferanse i 2026 etterlyser flere aktører konkrete tiltak.

– Vi trenger en større sense of urgency (red.anm: følelse av at det haster) og tydelige leveranser. Innen 2026 bør vi se reelle forbedringer i bruken av helsedata, sier Erik Quamme Bergan i GSK.

Veronica Barrabes i Novartis foreslår rundebordsmøter for å holde debatten levende, mens Martin Haswell i Roche understreker behovet for regulatoriske grep som gjør det lettere å hente ut og dele data.

Cathrine Thomassen i GE HealthCare mener det er tid for å løfte frem flere temaer enn helsedata og KI:

– Det var viktig å fokusere på helsedata og KI i år, men i 2026 bør vi også løfte fram andre temaer som kan styrke norsk helseindustri ytterligere, sier Cathrine Thomassen.

Malin Karlsson i Thermo Fisher ønsker seg mer internasjonal tyngde:

– Kunne vi fått med Nicolai Tangen og NBIM for å åpne dører til internasjonale toppnavn, slik Oslo Business Forum har klart? spør hun.

Livsvitenskap 2030 starter nå

Mange peker på det samme målet for 2030: Et sterkere offentlig–privat samarbeid, bedre rammevilkår, raskere tilgang på data og global relevans.

AstraZeneca ser for seg et Norge i front på innovasjon og helsedata, der samarbeid er standard. GE HealthCare ønsker en nasjonal strategi og stabilitet i rammevilkårene. Novartis etterlyser at vi slutter å se nyskapende behandling som en kostnad – og heller som en investering.

– Vi har snakket mye om samarbeid, men gjort lite konkret. Jeg håper vi i 2030 har etablert ekte partnerskap som strekker seg utover 17. mai-talene, sier Erik Helstad i Bayer.

Malin Karlsson i Thermo Fisher løfter blikket mot hele Norden:

– Vi har mulighet til å etablere oss som en samlet og tydelig aktør i det globale livsvitenskapsmarkedet – hvis vi handler nå.

Christine Wergeland Sørbye påpeker at Norge står overfor et viktig valg:

– Skal vi være landet som var for rikt til å ta grep, eller skal vi våge å gjøre det som kreves? Vi har folkene, dataene og teknologien – nå trenger vi investeringene og de riktige rammevilkårene. Spørsmålet er ikke om vi kan ta en lederposisjon, men om vi er villige til å gjøre det som kreves, sier Wergeland Sørbye.