Går sammen for å styrke oppstartsmiljøene i Oslo Science City

Et flertall av de teknologi- og kunnskapsbaserte oppstartsbedriftene i Oslo holder til i Oslo Science City-området. En ny rapport fra Menon foreslår flere tiltak for å styrke oppstartsmiljøene i innovasjonsdistriktet ytterligere.

Et sterkt og vitalt økosystem for oppstartsbedrifter er viktig for å omdanne forskning og kunnskap til verdiskapning, nye arbeidsplasser og innovative løsninger på utfordringene samfunnet står overfor. Med 8000 forskere og ledende oppstartsmiljøer i både Forskningsparken, Oslo Cancer Cluster og SINTEF, er innovasjonsdistriktet Oslo Science City et kraftsenter for forskningsbasert innovasjon i Norge.

En ny rapport som Menon har utarbeidet for Oslo Science City presenterer flere konkrete tiltak for å videreutvikle og styrke oppstartsmiljøene i innovasjonsdistriktet ytterligere. Rapporten bygger både på tidligere studier av kommersialisering av forskning og innovasjon og på en omfattende empirisk kartlegging av ideer, innovasjon, oppstartsbedrifter og aktører i innovasjonsdistriktet. Blant hovedfunnene og -konklusjonene er:

  • Flertallet av teknologi- og kunnskapsbaserte oppstartsbedrifter i Oslo holder til i Oslo Science City-området.
  • Det er flere gode oppstartsaktører i området, men det er rom for en inkubator som kan få frem innovasjoner og oppstartsbedrifter innen klima, energi og miljø.
  • Det er et potensiale for å kommersialisere flere av ideene og innovasjonene som springer ut fra forskningen ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.
  • Det mangler arealer med plass til større selskaper som ønsker å etablere seg i området eller oppstartsbedrifter som oppskalerer og vokser.


– Oslo kommune har et ambisiøst mål om å øke byens internasjonale konkurransekraft ved hjelp av kunnskapsbasert innovasjon og verdiskaping. Derfor har vi etablert innovasjonsdistriktet Oslo Science City i Norges mest kunnskapstette område, og støtter opp om den målrettede jobben som aktørene der gjør for å legge til rette for enda flere oppstartsbedrifter som skaper arbeidsplasser for fremtiden, sier Øyvind Såtvedt, konstituert seksjonssjef for næring i Byrådsavdeling for næring og eierskap i Oslo kommune.

Uforløst potensial for forskningsintensive start-ups
Vincent Fleischer er strategi- og kommunikasjonsdirektør i Sintef og leder Oslo Science Citys nye arbeidsgruppe for oppstartsmiljøer. Arbeidsgruppen samler ledende aktører fra forsknings- og innovasjonsmiljøene i området, og Fleischer tror denne typen samarbeid på tvers er avgjørende for å få frem flere og sterkere oppstartsbedrifter.

– Oslo Science City har et attraktivt oppstartsmiljø som tiltrekker seg både grundere og investorer fra hele Norge. Men vi må jobbe mer med de sterke kompetansemiljøene våre. Der er det fortsatt et uforløst potensial for nye forskningsintensive start-ups. Det skal vi jobbe med fremover, sier Fleischer.

Administrerende direktør i NGI – Norges Geotekniske Institutt, Lars Andresen, støtter Menons anbefaling om å styrke oppstartsmiljøene innen klima, energi og miljø. NGI er sammen med Aspelin Ramm godt i gang med å bygge Campus Ullevål i Sognsveien 72.

Campus Ullevål vil ha 36 000 kvadratmeter som vil romme forskningsmiljøer, avanserte laboratorier, faglig relevante bedrifter og oppstartsselskaper som ønsker å jobbe tett på forskningsmiljøene. Bygget er en viktig del av utbyggingen av Oslo Science City og skal stå ferdig i 2026. Andresen håper Campus Ullevål vil bidra til mer samhandling, innovasjon og verdiskaping innen klima, energi og miljø.

– I Oslo Science City driver vi med forskning i verdensklasse innen disse fagfeltene. Et viktig mål med Campus Ullevål er å koble forskere, gründere og næringsliv tettere sammen, slik at enda mer av denne forskningen kan tas i bruk i samfunnet gjennom tjenester, produkter og løsninger som bidrar til verdiskaping og det grønne skiftet, sier han.

Styrker innovasjonskulturen ved universitetet
Universitetet i Oslo har etablert Veksthuset for verdiskaping for å ta ut mer av innovasjonspotensialet fra forskningen innen livsvitenskap og teknologi. Målet er at mer kunnskap fra forskningen skal bli tatt i bruk og komme samfunnet til nytte. For å lykkes med det jobber de både med å styrke innovasjonskulturen ved universitetet og å få til bedre samarbeid mellom akademia og næringsliv.

– Med Veksthuset har vi etablert en ny måte å jobbe på. Vi har fått til en helt ny måte å samspille på både med interne og eksterne aktører og bedre støtte for forskere og studenter som vil drive med innovasjon, sier innovasjonsdirektør ved Veksthuset for verdiskaping, Hilde Nebb.

Hun forteller at Veksthuset har etablert en rekke lavterskeltilbud for forskere og studenter for å gjøre det enklere å jobbe med innovasjon og øke oppmerksomhet rundt mulighetene som finnes. Blant tilbudene er skreddersydd veiledning, såkornmidler, møteplasser mellom akademia og næringsliv, kurs, seminarer, internship for studenter, laboratorieplass for studenter i inkubator, mentorprogram og mer.

– Vi samarbeider med innovasjonsøkosystemet blant annet i veiledning av prosjekter og på møteplassene våre for akademia og næringsliv. Vi samarbeider spesielt med Oslo universitetssykehus, klynger, inkubatorer, oppstartsselskaper, etablerte bedrifter og vårt teknologioverføringskontor Inven2, utdyper Nebb.

Bistand og infrastruktur av høy kvalitet
Administrerende direktør i Oslo Science City, Christine Wergeland Sørbye, forteller at innovasjonsdistriktet vil tilby bistand og infrastruktur av høy kvalitet gjennom hele innovasjonsprosessen. Arbeidsgruppen for oppstartsmiljøer blir en viktig ressurs i dette arbeidet.

– Det krever hardt arbeid og mye kompetanse for å bygge og skalere en oppstartsbedrift, men sammen med våre dyktige medlemmer skal vi sørge for at Oslo Science City blir et innovasjonsdistrikt i internasjonal toppklasse der alt legges godt til rette for å lykkes, sier hun.