Inspirerende helseseminar

Helseseminaret «Fremtidens robuste helsevesen i Norge og Danmark» ble en stor suksess. Seminaret, som var et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Danmarks ambassade i Oslo og Oslo Science City, ble åpnet av HKH Kronprinsesse Mary av Danmark.

UiO-rektor og Oslo Science Citys styreleder, Svein Stølen, ønsket velkommen foran presse og publikum. I sin tale la han vekt på den lange tradisjonen for godt samarbeid mellom de nordiske land, og særlig det nære samarbeidet mellom Norge og Danmark på det akademiske feltet. Han poengterte at Circle U., universitetsalliansen der både UiO og Aarhus universitet er med, har bærekraft og global helse som to sentrale satsningsområder.

Kronprinsessen har et stort engasjement for arbeidet med å videreutvikle et robust helsevesen i møte med nye utfordringer. Hun understreket i sin tale helsevesenets viktige samfunnsrolle, og understreket betydningen av høy kompetanse og godt samarbeid.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol la vekt på Danmark og Norge som naturlige samarbeidspartnere innen helse i sin innledning.

Administrerende direktør Christine Wergeland Sørbye i Oslo Science City, var konferansier og moderator. Hun var glad for den store interessen og imponert over offensiviteten i innleggene og debattene på seminaret.

- Arrangementet ble fullbooket, og vi måtte stenge påmeldingen, sier Wergeland Sørbye. Det var inspirerende å få så tydelig demonstrert mulighetene vi kan realisere gjennom dyktige fagfolk og godt samarbeid, sier hun. Vi kan både utvikle et robust helsevesen i møte med store utfordringer, samtidig som vi kan utvikle en vekstkraftig helseindustri i Norge understreker hun.

Tverrfaglighet, arbeidsvilkår og ny teknologi
Tonen var satt for et rikholdig program og studentene Oline Sæther (UiO) og Puk Willemoes (Aarhus Universitet) delte engasjert sine tanker om morgendagens helsevesen. Studentene var opptatte av tverrfaglighet, gode arbeidsvilkår og av mulighetene vi kan realisere gjennom målrettet bruk av ny teknologi.

For det er ikke tvil om at selv om levestandarden er høy og sykdomsbyrden vil forbli den samme, vil aldringen av befolkningen medføre et større press på helsesektoren. Dette var også et poeng som FHI-direktør Camilla Stoltenberg understreket.

Laks som inspirasjon
Danmarks ervervsminister Simon Kollerup gjorde et poeng av at sukessen Norge har hatt med lakseeksport har vært en inspirasjon for Danmarks satsing på livsvitenskap, som nå gir nærmere 40 mrd i inntekt til statskassen.

Helse og livsvitenskap står nå for 22 % av Danmarks eksport, mens tilsvarende tall for Norge er ca 4 %.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, fremhevet at selv om Danmarks helsenæring er større enn vår, er veksten sterk:

- Verdiskapingen i norsk helsenæring vokste med over 85 prosent fra 2010 til 2020. Næringen øker sin andel av norsk næringsliv, som vokste med 25 prosent i samme tidsrom. For å styrke og samle kreftene på dette området har NHO nylig opprettet en ny landsforening for helse og velferd, NHO Geneo.

- Det satses tungt på Helse og livsvitenskap i Oslo Science City, og vi har mye å lære av hverandre i Norden. Jeg ser frem til å bidra til å videreutvikle de gode relasjonene med våre danske kollegaer, avslutter Wergeland Sørbye.