Delegasjonen på guidet tur rund Kendall Square. Foto: Kendall Square Association.
Hvordan utvikler man et verdensledende innovasjonsdistrikt? For å hente innsikt og inspirasjon til videreutviklingen av Oslo Science City, reiste en bredt sammensatt delegasjon til tre av USAs mest fremtredende kunnskaps- og innovasjonsbyer – Philadelphia, New York og Boston – i mars 2025.
Publisert: 2. mai 2025
Delegasjonen besto av medlemmer, styret og administrasjonen i Oslo Science City, samt representanter fra Norges ambassade i Washington, Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Legemiddelindustrien (LMI) og NHO.
Hovedtema for turen var «Innovasjonsdistriktet som arena for forskningsdrevet innovasjon og utvikling av nasjonal konkurransekraft», med særlig fordypning innen forskningsbasert innovasjon, helse og livsvitenskap, klima, energi og miljø, risikokapital og finansiering – samt nordisk samarbeid.
Gjennom fem dager med tett program var målet å lære av de beste, bygge nye relasjoner og styrke Oslo Science Citys rolle som Norges første innovasjonsdistrikt. Programmet ble utarbeidet i tett samarbeid med Det norske generalkonsulatet i New York, Innovasjon Norge, Kendall Square Association, Bayer, AstraZeneca, DNB og Back Bay Life Science Advisors.
Phildelphia: Samspill mellom forskning, innovasjon og byutvikling
Studieturen startet i Philadelphia – en by som de siste tiårene har etablert seg som et ledende kraftsenter for helse, livsvitenskap og kunnskapsbasert byutvikling. Her fikk delegasjonen et nært innblikk i utviklingen av University City, et innovasjonsdistrikt bygget opp i samspill mellom Drexel University, University of Pennsylvania, næringsliv og investormiljøer.
Et av høydepunktene var besøket til Pennovation Works, University of Pennsylvanias teknologipark, hvor over 70 selskaper er samlokalisert i fleksible bygg skreddersydd for innovasjon og vekst. Her fikk vi høre hvordan universitetet strategisk jobber for å koble forskning med næringsliv, med tydelig vekt på inkludering, samfunnseffekt og kommersialisering.
Deretter besøkte vi U3 Advisors og byplanleggere fra Sasaki, som demonstrerte hvordan strategisk eiendomsutvikling kan brukes som et kraftfullt verktøy for å skape innovative og integrerte bymiljøer.
Besøket ble rundet av med en stemningsfull mottakelse i The Union League of Philadelphia, arrangert av Det norske generalkonsulatet og Norges honorære konsul, Susan Satkowski. Vi er spesielt takknemlige for innsatsen til Signe Astrid Engli, konsul for næringsfremme, og Satkowski, som la til rette for et innholdsrikt og profesjonelt program.
Oppholdet i Philadelphia ga verdifull innsikt i hvordan langsiktig samarbeid, felles mål og et aktivt lederskap kan drive frem utviklingen av bærekraftige innovasjonsdistrikter. Erfaringene herfra blir viktige i det videre arbeidet med å styrke Oslo Science City som en katalysator for kunnskapsdrevet byutvikling og innovasjon.
New York: Kompetent kapital og skalering
I New York stod kapitaltilgang og skalering av forskningsbasert innovasjon i sentrum. Her fikk delegasjonen innsikt i hvordan verdens største finansby mobiliserer investeringer, kompetanse og infrastruktur for å bygge bærekraftige innovasjonsmiljøer.
Første stopp var SciTech Scity i Jersey City – et ambisiøst prosjekt utviklet som en «mini-by» for gründere, forskere og studenter. Vi fikk presentert planene for innovasjonsdistriktet, der de spesielt trakk frem hvordan fysisk nærhet mellom mennesker og fagmiljøer gir grobunn for nye ideer, samarbeid og kommersialisering.
På DNBs hovedkontor i Hudson Yards fikk vi høre hvordan Norge har bygget opp en sterk posisjon i det amerikanske helsesegmentet. Vidar Andersen, Anne Grabe og Andreas Dirnagl delte erfaringer fra samarbeidet med BackBay Life Science Advisors og etableringen av Healthcare Innovation Accelerator, i partnerskap med Innovasjon Norge. Fra 81. etasje fikk vi ikke bare spektakulær utsikt – men også innsikt i hvordan globale trender og geopolitisk usikkerhet påvirker investeringene i helse- og teknologisektoren.
Samtidig fikk vi møte åtte norske oppstartsbedrifter innen helseteknologi, som senere samme dag skulle delta på Nordic American Healthcare Conference. Her ble det tydelig hvordan norsk innovasjon kan hevde seg i møte med et globalt marked – forutsatt at det finnes sterke støttemiljøer og relevante møteplasser.
På konferansen – arrangert av DNB, Innovasjon Norge, Nasdaq, BackBay og en rekke nordiske partnere – holdt Idar Kreutzer (NHO) og Per Morten Sandset (UiO) innlegg om fremveksten av Oslo Science City, og hvordan området posisjonerer seg som en ledende arena for livsvitenskap og forskningsdrevet verdiskaping. Under Lion’s Den-pitchenpresenterte de norske oppstartsselskapene (GlucoSet, Sensocure AS, Induvita AS, ExAC AS, Nordiq Products AS, RESPINOR AS, Deepinsight, Nordic Brain Tech AS) sine løsninger foran et panel av amerikanske investorer – en konkret demonstrasjon av hvordan norsk helseteknologi kan vekke internasjonal interesse.
Besøket hos NBIM (Oljefondet) på Fifth Avenue ga verdifulle perspektiver på hva som kjennetegner verdens mest attraktive innovasjonsdistrikter. Møtet belyste hvilke egenskaper som gjør slike områder interessante for langsiktige, institusjonelle investeringer – med særlig vekt på nærhet til universiteter og forskningsmiljøer, samt kvaliteten på det som skjer mellom byggene: byrom, møteplasser og infrastruktur som legger til rette for tillit, samarbeid og idéflyt.
Avslutningsvis møtte vi New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) – byens viktigste verktøy for innovasjonspolitikk og næringsutvikling. Her fikk vi strategiske innspill og konkrete eksempler på hvordan New York legger til rette for samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor – spesielt innen helsedrevne næringsklynger og teknologiske vekstområder.
Besøket i New York tydeliggjorde hvor avgjørende det er at kapital, kunnskap og nettverk spiller sammen for at forskningsbasert innovasjon skal kunne skaleres og gi varig verdiskaping. Det ga også en viktig bekreftelse på at Oslo Science City er på riktig vei – og at nøkkelen til suksess ligger i et langsiktig og målrettet samspill mellom forskning, kapital og byutvikling.
Boston: Tett kobling mellom akademia og industri
Siste stopp på reisen var Boston – selve hjertet av et av verdens mest dynamiske innovasjonsdistrikter. Her fikk delegasjonen oppleve Kendall Square, kjent som “the most innovative square mile on the planet”. Med tettpakkede møter, omvisninger og faglige diskusjoner med eiendomsutviklere, universiteter, kunnskapsmiljøer og globale selskaper, ble det raskt klart: suksessen her handler om kritisk masse, tillit og tverrfaglig samspill mellom forskning, næringsliv og kapital.
På MIT ble vi tatt imot av Olivier Cadet, som presenterte spennende muligheter for partnerskap med aktører i Oslo Science City – blant annet innen kvanteteknologi. Deretter gikk turen til Harvard University, hvor vi fikk se hvordan deres nye Enterprise Research Campus tar form som en bro mellom akademia og næringsliv. At selskaper som Roche allerede har valgt å etablere seg der, sier alt om hvor viktig fysisk samlokalisering er for kunnskapsutveksling og innovasjon i praksis.
Besøkene til Bayer og AstraZeneca ga et verdifullt innblikk i hvordan globale legemiddelgiganter bruker Kendall Square som base for å akselerere bioteknologisk innovasjon. Vi fikk komme tett på toppmoderne forsknings- og produksjonsanlegg, og møtene med forskningsmiljøene bar preg av åpenhet, felles ambisjoner og sterk samarbeidsvilje.
På Mass General Brigham Hospital møtte vi Dr. Marc Succi, som presenterte hvordan sykehuset jobber målrettet med kommersialisering gjennom innovasjonsplattformen MESH Incubator – et forbilledlig eksempel på hvordan helseinnovasjon raskt kan bringes fra idé til pasient. Like inspirerende var besøket ved Wyss Institute ved Harvard, hvor avansert bioteknologi kobles med praktisk anvendelse gjennom pilotprosjekter og tette partnerskap med industrien.
Vi møtte også Equinor Ventures, NGI Boston og Innovation Centre Denmark, som ga innsikt i alt fra havvind og energiomstilling til talentmobilitet og nordisk samarbeid i USA. Innovation Centre Denmark delte erfaringer med å bygge transatlantiske innovasjonsbroer, og viste hvordan nordiske aktører kan skape langsiktig verdi – også i et krevende og konkurransepreget amerikansk marked.
Boston-oppholdet etterlot ingen tvil: innovasjon skjer der kunnskapsmiljøer, næringsliv og kapital samhandler i tette, tillitsbaserte økosystemer. Kendall Square er mer enn et sted – det er en måte å tenke by, samarbeid og verdiskaping på. Med fysisk nærhet, faglig styrke og strategisk styring som fundament.
Relevant og inspirerende læring
Vi reiser hjem med nye forbindelser, verdifull innsikt og en styrket overbevisning: Oslo har et solid utgangspunkt for å utvikle et internasjonalt ledende innovasjonsdistrikt. Erfaringene fra studieturen gir både inspirasjon og tydelig retning – ikke bare for Oslo Science City, men for hele Norge.
Et gjennomgående trekk ved de mest vellykkede innovasjonsdistriktene, er at de de er ikke et resultat av tilfeldigheter, men av langsiktig planlegging, målrettet samarbeid og vilje til å investere – i både fysiske omgivelser og organisatoriske strukturer som fremmer tverrfaglighet, kunnskapsdeling og talentutvikling.
Vi fikk konkrete innblikk i hvordan ledende universiteter jobber strategisk for å tiltrekke industripartnere og risikokapital, hvordan næringslivet samarbeider tett med akademia for å drive frem ny teknologi, og hvordan offentlig og privat sektor sammen skaper rammeverk for bærekraftig vekst. Infrastruktur – både fysisk og sosial – ble løftet frem som avgjørende for å bygge økosystemer der både oppstartsselskaper og etablerte aktører lykkes.
Vi vet nå mer om hva som kreves for å lykkes internasjonalt – og vi vet at Oslo allerede har mange av forutsetningene på plass: sterke fagmiljøer, fremoverlente bedrifter, høy livskvalitet og en etablert samarbeidskultur.
Vi tar med oss nye ideer, forsterkede relasjoner og fornyet energi til arbeidet med å utvikle Oslo Science City videre. Planleggingen av oppfølgingsseminaret er allerede i gang, og vi ser frem til å omsette erfaringene fra USA til konkret handling – i samarbeid med hele økosystemet.