Ny innovasjonsenhet ved Universitetet i Oslo

Helse og livsvitenskap, som er ett av fire faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City, har fått en ny sentral aktør med det nye Veksthuset for livsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Oslo Science City og de sterke medlemmene er viktige for oss. Sammen skal vi utvikle Veksthuset til å bli en innovasjonsmotor i Oslo Science City, sier Veksthusets direktør Hilde Nebb. Med Veksthuset for livsvitenskap vil Universitetet i Oslo (UiO) gi forskere og studenter innen livsvitenskap, helse og teknologi verktøyene de trenger for å drive med innovasjon slik at mer kunnskap fra forskningen blir tatt i bruk.

Nye lavterskeltilbud for forskere og studenter
– Vi har ikke vært gode nok på å ta ut innovasjonspotensialet i forskningen ved UiO. Veksthuset er etablert fordi vi vil ta ansvar for å gjøre noe med det. Vi skal være et lavterskeltilbud for forskere og studenter.

Gjennom skreddersydd veiledning, såkornmidler, mentorprogram, internship for studenter og møteplasser vil vi bidra til at kunnskapen om innovasjon øker og innovasjonskulturen styrkes, sier Hilde Nebb som er direktør for Veksthuset.

Les om Veksthusets innovasjonstjenester

Strategisk plassert i Forskningsparken for samspill med innovasjonsøkosystemet
– Godt samspill med enheter ved UiO og innovasjonsøkosystemet rundt oss er avgjørende for at vi skal lykkes. Derfor er døren vår åpen både for forskere og studenter, ledere og administrativt ansatte og næringslivet.

Veksthuset skal inn i Livsvitenskapsbygget så snart det står klart. Nå er innovasjonsenheten strategisk plassert i Forskningsparken.

Ny møteplass for innovasjonsøkosystemet
Med Oslo Cancer Cluster, The Life Science Cluster, Norway Health Tech og Legemiddelindustrien (LMI) på laget, etablerer Veksthuset nå møteplassen innovation hangouts i Forskningsparken. Der kan forskere og studenter møte ansatte fra det offentlige, sykehus, næringsliv, næringsklynger og inkubatorer. Slik legger Veksthuset til rette for at de kan bygge nettverk og etablere samarbeid.

Se program og meld deg på første innovation hangout i Forskningsparken 21. april. Denne hangouten er et samarbeid mellom Veksthuset for livsvitenskap og Oslo Cancer Cluster.

Vil styrke Oslo Science City
Hilde Nebb ledet arbeidsgruppen som jobbet fram det faglige grunnlaget for Oslo Science City og de fire gravitasjonsfeltene som foruten helse og livsvitenskap er klima, energi og miljø; digitalisering og beregningsvitenskap; og demokrati og inkludering. Hun mener Oslo Science City har flere fortrinn innen helse og livsvitenskap.

– Sammen med Oslo universitetssykehus og SINTEF sitter vi på både forskningskompetanse på høyt nivå; fantastisk, toppmoderne forskningsinfrastruktur; og planer om nybygg som vil styrke innovasjonsdistriktet ytterligere. Sammen med dem og andre medlemmer i Oslo Science City kan vi spille en viktig rolle for kunnskaps- og næringsutvikling. Sammen skal vi gjøre Oslo Science City til et attraktivt sted for næringslivet, og medlemmene til attraktive samarbeidspartnere for både små og store bedrifter.

Veksthuset en nyskaping i seg selv
Hvordan driver man så innovasjon i et system som kan oppleves som tungrodd? Langsiktighet, tålmodighet og bygge sten for sten, er Nebbs filosofi, og arbeidet hun har gjort med å etablere enheten en nyskaping i seg selv.

– Veksthuset drives i et likeverdig samarbeid mellom Det medisinske fakultet og Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet. Det er første gang to fakulteter ved UiO går sammen om å etablere en organisatorisk enhet. Kanskje kan vi bane vei for flere tverrfakultære samarbeid som gjør at vi utnytter ressursene bedre, gir våre ansatte og studenter bedre tjenester og gjør det lettere for eksterne aktører å samarbeide med UiO, sier hun.