Ny byråd besøkte Oslo Science City

Det gode samarbeidet mellom forskere, oppstartsmiljøer og næringsliv gledet Anita Leirvik North, Oslos nye byråd for kultur og næring, da hun besøkte Norges første innovasjonsdistrikt.

Byråd Anita Leirvik North tok 11. desember med seg Byrådsavdeling for kultur og næring på besøk til Oslo Science City. Det var Oslo kommune som tok initiativet til å opprette innovasjonsdistriktet i campusstrategien fra 2019, og kommunen er en av de 16 organisasjonene som utgjør medlemsforeningen Oslo Science City.

Under besøket fikk byråden møte hele bredden av forsknings-, innovasjons- og oppstartsmiljøer i landets mest kunnskapstette område. Hun fikk også ikle seg labdrakt og hårnett for å se produksjonsfasilitetene for sensorteknologi på MiNLab, som er et samarbeid mellom Sintef og Universitetet i Oslo.

– Det er veldig gledelig å se forskningsinstitusjoner, oppstartsmiljøer og næringsliv samarbeide målrettet om å utvikle ny kunnskap og skape nye, grønne arbeidsplasser. I tillegg ble jeg imponert av å se at det midt i Oslo produseres avanserte sensorer som eksporteres over hele verden, sier Anita Leirvik North.

Forskning på tvers og offensiv næringsutvikling
Byråden fikk høre forskere fra Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og flere av forskningsinstituttene i innovasjonsdistriktet fortelle om arbeidet på felter som helse, energi, kunstig intelligens og cleantech.

– Kunnskap og innovasjon på tvers av fagdisipliner, sektorer og landegrenser er nøkkelen til å møte utfordringene som Oslo, Norge og verden står overfor. Da må det investeres i forskning, og vi må utvikle gode samarbeid med både privat og offentlig sektor for å sørge for at kunnskapen tas i bruk. Oslo Science City er universitetets viktigste virkemiddel for å bygge slike samarbeid, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Det ble også diskutert hvordan kunnskapsressursene i innovasjonsdistriktet kan brukes til offensiv næringsutvikling, med innlegg fra kommunen, forskningsinstitusjonene og NHO.

– Fremtidens bærekraftige næringsliv må skapes i tett samarbeid med fremragende forsknings- og innovasjonsmiljøer. Til sammen utgjør miljøene i Oslo Science City en unik kunnskapsressurs for oppstartsbedrifter og etablert næringsliv, sier BI-rektor Karen Spens.

Mange oppstartsbedrifter i Oslo Science City
En Menon-rapport fra tidligere i år viste at flertallet av teknologi- og kunnskapsbaserte oppstartsbedrifter i Oslo holder til i Oslo Science City-området. Strategidirektør Vincent Fleischer fra Sintef og Forskningsparkens administrerende direktør Bjørn Erik Reinseth fortalte byråden om arbeidet med oppstartsmiljøene.

– En rekke suksessrike oppstartsselskaper har sin opprinnelse i forskningsmiljøene i Oslo Science City og inkubasjonsmiljøet hos oss er attraktivt også for oppstartsselskaper fra forskningsmiljøer i andre deler av landet. Fremover skal vi jobbe aktivt både med å få enda flere fagmiljøer til å identifisere spennende oppstartsmuligheter og med å finne rom til selskapene som vokser raskt og trenger mer plass, sier Vincent Fleischer.

Før omvisningen på MiNaLab fikk byråden også en introduksjon til arbeidet med sensorer og kvanteteknologi, som er to satsingsfelter blant digitaliseringsmiljøene i Oslo Science City.

– Oslo kommune har satt ambisiøse mål for å skape flere arbeidsplasser rundt byens sterke kunnskapsmiljøer. Vi i Oslo Science City skal være en plattform for samarbeidet mellom forskere, næringsliv og offentlig sektor som er nødvendig for å nå disse målene, sier Christine Wergeland Sørbye, administrerende direktør i Oslo Science City.